Receptes de cuina de la Dolorss Mateu

Quan arriba l'hivern no hi ha res tan reconfortant com una bona sopa, però quan aquesta sopa la volem vestir de gala li posem una pasta en forma de galets.

El galet és un tipus de pasta amb forma de cargol, és com un porró a què s'han tallat la boca d'ompliment i la de beure, pot tenir línies en relleu i quan es posen a bullir augmenten considerablement de grandària, per això fa que sigui una pasta diferent i que s'empri en situacions esporàdiques, com el Nadal.
De vegades se sol omplir de carn picada, encara que el més comú és fer mandonguilles i serveix-les amb la pasta.

Un plat de sopa de galets amb mandonguilles ens recorda, a la majoria, la nostra infantesa, aquests menjars amb la família en què el temps sembla aturar-se i que per sort podem evocar cada any per aquestes dates.

Ingredients per a 8 persones:
Ingredients per el brou:
¼ de gallina
1 tros de cansalada fresca
½ peu de porc
1 os de porc de l'espinada
1 os salat
1 tros d'os de pernil
1 os de vedella
1 tros de carn de conill
1 bon grapat de cigrons remullats
2 pastanagues grans
1 ceba
1 porro, unes fulles d'api
1 nap, 1 xirivia
¼ de col
1 fulla de llorer, 2 claus, sal
2 patates grans
1 tros de botifarra negra

Per a les mandonguilles:
250 gr. de carn picada de porc i vedella
1 gra d'all, julivert
1 llesca de molla de pa del dia anterior
1 ou
farina, sal

Per a la sopa:
Galets (mirar Nota les quantitats)

Rentar, pelar i partir en diversos trossos les verdures.
Punxar els claus a la ceba.
Rentar la carn i els ossos.

Posar en una olla gran totes les carns, menys la botifarra negra, sal i cobrir amb 10-12 litres d'aigua, quan comenci a bullir treure aquesta escuma que es forma a la superfície, afegir els cigrons (posats en una xarxa), coure a foc lent 2 hores amb l'olla semitapada.

Incorporar les verdures, menys les patates i que bulli 1 hora més a foc suau.
Afegir les patates chascadas, cuinar 20 minuts i finalment incorporar la botifarra negra, acabant la cocció uns 10 minuts després. Rectificar de sal si fos necessari.

Deixar refredar una mica i anar traient els ingredients, rebutjar els ossos mentre que la carn, els cigrons i les verdures es disposen en safates per portar a la taula després de la sopa, si és que es desitja.

Mentre es fa el brou es poden preparar les mandonguilles, es barregen les dues carns picades, l'all i julivert picats, la molla de pa i l'ou mig batut, es barreja bé i es van formant petites boletes, es passen per farina i reservar en nevera.

Fer la sopa: colar bé el brou i posar en una olla, quan arrenqui el bull afegir els galets i les pilotetes petites, coure segons indicacions de fabricant.
Servir la sopa i opcional com a segon plat es serveixen les verdures, llegums i carn.

NOTA: Com més lent i més temps està en ebullició el brou, més saborós quedarà.
** Us aconsello posar tots els ingredients preparats sobre de el lloc de treball, les carns juntes i les verdures també, és molt millor.
** L'escuma que es forma a la superfície són impureses, s'ha de treure.
** Encara que aquí poso els ingredients a bullir de manera esglaonada, una altra opció és posar tots els ingredients junts (menys la botifarra negra que es desfà si se li perllonga la cocció).
** Es posen les carns soles, sal, aigua, quan bulli desespumar, després se li afegeix la resta dels ingredients (menys la botifarra), i es deixa coure unes 3 hores, finalment la botifarra negra, 15 minuts i llest.
** Les verdures poden ser al vostre gust però aquestes que us indico són ideals.
** Les patates chascadas és tallar aquestes primer amb el ganivet i després arrencar aquest Tozo, quedant una part rugosa que fa que deixi anar el midó i pugui espessir el brou.
** Quantitat de galets, segons la mida, si són dels grans jo sòl comptar uns 8 per persona, si són molt grans ja que amb 4-5 hi haurà prou, pensar que absorbeix brou i queden grans.
** Hi ha qui primer els dóna un bull amb aigua (perquè així no absorvan tant brou), i els acaben de coure en el brou.


https://blogdecuina.blogspot.com